Nieuws uit Welstaat

Beschermd dorpsgezicht als theaterlocatie

Beschermd dorpsgezicht als theaterlocatie Beschermd dorpsgezicht als theaterlocatie Beschermd dorpsgezicht als theaterlocatie

Welstaat is een bijzondere mix tussen een theatrale wandeling en muziektheater-op-locatie. Voordat je naar de plek met tribune gaat, maak je als bezoeker eerst een wandeling langs een aantal mooie locaties in Frederiksoord (beschermd dorpsgezicht sinds 2009!). Je maakt daarbij deel uit van een van de drie ‘clans’ die allemaal een eigen idee hebben over de toekomst van Welstaat.

Iedere clan komt langs verschillende monumenten in Frederiksoord. Zo kan het zijn dat je jouw route langs Fruithof Frederiksoord komt. Op deze bijzondere plek vind je verspreid over een gebied van 8 hectare vele kleine boomgaarden, gevuld met 800 verschillende historische fruitrassen. Ze noemen zichzelf dan ook ‘een levend museum in de buitenlucht. ’De Fruithof draagt er aan bij dat deze oude rassen niet uit ons landschap en uit het winkelschap verdwijnen.

Een andere bijzondere plek is Huis Westerbeek, sinds 1818 in het bezit van de Maatschappij van Weldadigheid. Eerst als woonhuis van Johannes van den Bosch en sinds 1975 als ‘hoofdkantoor’. Daarvoor maakte het deel uit van landgoed Westerbeeksloot, waar jonker Nicolaas van Heloma het huis in 1766 liet bouwen.

Vlakbij Huis Westerbeek staat Logement Frederiksoord. Ooit in 1770 gestart als ‘tapperij’, werd het etablissement in 1818 door de Maatschappij van Weldadigheid omgebouwd tot logement met 18 kamers. Hier konden gasten van de Maatschappij verblijven. Het is in 1981 en 2009 flink gerenoveerd en doet tot op de dag van vandaag dienst als hotel. De tuin van het rijksmonument loopt sinds 2010 bovendien vloeiend over in het Sterrebos.

Dat Sterrebos maakt uiteraard ook deel uit van de tocht van de clans. Én het is de plek waar het centrale slotstuk plaatsvindt en alle clans samenkomen. Het eeuwenoude bos van ongeveer 50 hectare is in eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. Het is tot nog toe in de eerste plaats ‘productiebos’: de maatschappij verdient aan houtverkoop. Maar het wordt meer en meer een wandelbos en samen met vrijwilligers en leerlingen van mbo Terra wordt daar op dit moment serieus werk van gemaakt.

Deze zomer maakt het Sterrebos deel uit van kunstbiënnale Into Nature. Met Welstaat wordt de sprookjesachtige kant van het bos nog meer benut. Het slotstuk vindt plaats op de plek van Ponyclub & Landelijke rijvereniging Generaal van den Bosch, die in 2018 toevallig 50 jaar bestaat. Langs welke route je er belandt en wat je hier precies beleeft, ontdek je tijdens de voorstelling!

Foto's: Berber van Oyen

Meer Nieuws

Jeanine De Herdt wint Welstaat Stimuleringsprijs

Jeanine De Herdt wint Welstaat Stimuleringsprijs

Op zondag 30 september werd na afloop van de laatste Welstaat-voorstelling de eerste Beringer Hazewinkel Award uitgereikt. Deze stimuleringsprijs voor een talent dat in bijzondere mate opviel tijdens de productie in Frederiksoord, ging naar de muzikale allrounder Jeanine De Herdt.
Zinderende première Welstaat in Frederiksoord

Zinderende première Welstaat in Frederiksoord

Donderdag 20 september ging 'Welstaat' dan eindelijk in première in het betoverend mooie Frederiksoord. Het was een prachtige avond met perfecte weersomstandigheden en enthousiast publiek. Ook in de pers verschenen mooie woorden.
VOORSTELLING VAN 21 SEPTEMBER AFGELAST

VOORSTELLING VAN 21 SEPTEMBER AFGELAST

Vanwege grote kans op onweer hebben we helaas moeten besluiten de voorstelling van 21 september af te gelasten.
Stimuleringsprijs voor Welstaat-talent

Stimuleringsprijs voor Welstaat-talent

Stichting Beringer Hazewinkel heeft bekend gemaakt dat ze aan het eind van de speelperiode van Welstaat een stimuleringsprijs zullen uitreiken aan een van de vele opkomende talenten die meedoen aan de productie.
Repetities in Frederiksoord van start gegaan

Repetities in Frederiksoord van start gegaan

Na een goede start van de repetities in Amsterdam, is de grote groep spelers en musici inmiddels begonnen op de voorstellingslocatie zelf.
Speciale Welstaat-wagen te zien tijdens Corso Frederiksoord

Speciale Welstaat-wagen te zien tijdens Corso Frederiksoord

Aanstaand weekend, 8 en 9 september, vindt het jaarlijkse Corso Frederiksoord alweer voor de 58ste keer plaats met dit jaar als thema: ‘Koloniën van Weldadigheid’. Voor Welstaat werken wij samen met vele vrijwilligers, ondernemers en evenementen. Zo ook met Corso Frederiksoord. Er wordt een speciale wagen gemaakt die meerijdt in de Corso, maar ook een rol gaat spelen in de voorstelling zelf. Komend weekend kun je de wagen al bewonderen in Frederiksoord.
Militairen helpen bij de voorbereidingen van Welstaat

Militairen helpen bij de voorbereidingen van Welstaat

Vandaag en morgen krijgen we hulp van deze 4 militairen van Defensie bij het klaarmaken van de voormalige Tuinbouwschool in Frederiksoord. Vanaf 3 september verplaatsen de repetities van Amsterdam naar Frederiksoord en de voormalige tuinbouwschool zal dienst doen als repetitieruimte.
Kick-off Welstaat in Frederiksoord

Kick-off Welstaat in Frederiksoord

Afgelopen woensdag was de officiële kick-off van Welstaat in Frederiksoord waar de lokale spelers en professionele acteurs elkaar ontmoetten. Vanaf dit moment gaan de repetities voor professionele acteurs en muzikanten van start.
Bas Keijzer en Heike Wisse vertolken hoofdrollen in Welstaat

Bas Keijzer en Heike Wisse vertolken hoofdrollen in Welstaat

De cast van de muziektheatervoorstelling Welstaat is compleet. Eerder werd al Bas Keijzer als eerste hoofdrolspeler bekend gemaakt en actrice Heike Wisse gaat de andere hoofdrol vertolken.
Busreis naar Welstaat vanuit Zwolle

Busreis naar Welstaat vanuit Zwolle

De Zwolse Theaters bieden een busreis aan naar Welstaat op zondag 23 september
Iedereen uit Frederiksoord en omgeving doet mee aan Welstaat

Iedereen uit Frederiksoord en omgeving doet mee aan Welstaat

Naast professionele acteurs en musici, zijn er ook een heleboel mensen uit Frederiksoord en omgeving die op verschillende manieren deelnemen aan Welstaat.
Symbolisch ticket Welstaat onderstreept samenwerking

Symbolisch ticket Welstaat onderstreept samenwerking

Op vrijdag 20 april heeft hoofdrolspeler Bas Keijzer een levensgroot entreebewijs van Welstaat overhandigd aan Rikus Jager, burgemeester van Westerveld en Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe. Daarmee wordt het gezamenlijke doel van de voorstelling onderstreept: de versterking van maatschappelijke betrokkenheid door culturele projecten.
Viering 200 jaar Koloniën van Weldadigheid

Viering 200 jaar Koloniën van Weldadigheid

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat de eerste 7 Koloniën van Weldadigheid (5 in Nederland en 2 in België) door de Maatschappij van Weldadigheid werden opgericht.
We zijn LIVE! De website is gelanceerd.

Website Welstaat Live!

Op de speciale Welstaat-website komen de verschillende aspecten van de bijzondere voorstelling van Kameroperahuis in Frederiksoord aan bod. Op 20 april start hier bovendien de kaartverkoop.
Tip: Into Nature

Tip: Into Nature

Welstaat maakt samen met kunstbiënnale Into Nature deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
Welstaat komt naar Frederiksoord

Welstaat komt naar Frederiksoord

Mooi nieuws! De provincie Drenthe heeft definitief bevestigd de subsidieaanvraag voor Welstaat te honoreren. De muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid.